Culturele Zondag 4 november 2018

Afgelopen zondag stond het Next Culture project in de schijnwerpers tijdens Culturele Zondag in Utrecht. Na heel wat voorbereiding stond ‘ie daar dan, de yurt (Ger!), op de Stadhuisbrug!

Het bedrijfje Nooit Meer Haast was snel met de opbouw, en een enkele vroege zondagochtend bezoeker zag hoe de Ger (een kleine Mongoolse yurt), binnen een uur werd opgebouwd. De Ger was van binnen ingericht als Next Culture expositieruimte.

De opbouw van de Ger op de Stadhuisbrug door Nooitmeerhaast.nl
De opbouw van bovenaf gezien (vanaf het dak van bibliotheek Utrecht)

De expositie bestond uit emoji maskers die door de leerlingen van het Globe zijn gemaakt. Deze emoji maskers helpen de leerlingen tijdens de les bevragen wat voor rol emotie speelt in online contact. En hoe emoties naar voren komen in offline contact. Wat gebeurt er als je je alleen maar met emoji’s mag uitdrukken in een offine gesprek?

De emoji maskers, gemaakt door de leerlingen van 3 MAVO

Naast de emoji’s waren de Beetlebots aka sneeuwschuivers aanwezig die de HKU studenten voor het Next Culture project hebben ontworpen. Ook hiermee leren de leerlingen over emoties, maar dit keer emotionele reacties die kunnen worden opgeroepen door robots: een les over antropomorphisering.

Eenmaal opgebouwd werd de Ger druk bezocht door het Culturele Zondag publiek. Voordat men binnentrad werd er gevraagd om aan het Rad van Fortuin te draaien (eens in de 10 minuten). De uitkomst hiervan vertaalde zich in de Ger door een subtiele simulatie met licht en geluid. De ene groep kwam binnen in een restaurant sfeer, de andere in een stille nacht met krekels. De leerlingen leren in het lesprogramma van het Next Culture project ook over het creeren van een simulatie met licht en geluid; bij wijze van de overlap in online/offline wereld.

De Ger met het Rad van Fortuin

Eenmaal binnen in de Ger kreeg het publiek een introductie over het Next Culture project en werd er door het Hanna/Andrea SETUP-duo iets verteld over de verschillende onderdelen die te zien waren. Aan het einde van het bezoek kon iedere bezoeker een draadje spannen aan de spijkers van de datakaart, wederom een opdracht uit het Next Culture lespakket voor het Globe college.

 

De Culturele Zondag bezoekers viel het meteen op hoe lekker warm het was in de Ger (bij binnenkomst werd er al gezegd ‘Ohh wat is het hier aangenaam!, en werden kinderen erop gewezen dat de kachel in het midden van de ruimte heet was). Het was door de heerlijke warmte nog drukker dan verwacht, in totaal schatten we dat er rond de duizend bezoekers in de yurt zijn geweest. Jong, oud en alles daar tussenin!

Diverse bezoekers hebben gedurdende de dag een draadje gehangen aan de datakaart, waardoor aan het einde van de dag een mooi totaalplaatje is ontstaan van de antwoorden op verschillende vragen die wij de bezoekers gesteld hadden (bijvoorbeeld: ‘Online contact maakt mij…’, ‘In deze yurt voelt mijn geliefde zich…’, en ‘van VR word ik…’). De analyse van de vragen gaat nog even duren, maar op de SETUP website hopen we erover te vermelden binnenkort!

De datakaart een uurtje na het openen van de expositie

 

Utrecht Yurt GIF - Find & Share on GIPHY

Aan het einde van de dag bezochten nog veel mensen de Ger, al was de expositie afgelopen rond 18u. De aantrekkingskracht van deze relaxte ruimte spreekt het grote publiek aan, is een van onze conclusies. Er werd gedurdende de dag ook verheugd gereageerd op de verschillende onderdelen, en op de uitdagingen die wij aangaan in het vormen van dit nieuwe verbredende onderwijs. Mooi om te horen!