Cultuur en identiteit: VR workshop, videomaken en designsessies

Na de introductie en eerste video workshops in deze programmalijn zijn de leerlingen van het Globe college druk aan de slag gegaan om hun tafelgesprekken verder te ontwerpen. In de lessen van kunstdocent Alex De Jong worden requisieten gemaakt voor het diner. Leerlingen maken van verschillende materialen gerechten en ze hebben hun zelfgekozen tafelgasten uitgebeeld met foto’s en houten silhouettes.

In de volgende lessen werken de leerlingen aan het regisseren van de tafelgesprekken en het opnemen van de gesprekken met verschillende videotechnieken.

Op 21 november 2016 vond een workshop plaats over Virtual Reality (en panoramische video VR) toepassingen. Deze workshop werd begeleid door Robin de Lange van het Virtual Reality Learning Lab. Naast een introductie van de geschiedenis en de technologie van VR konden de leerlingen ook verschillende VR toepassingen ervaren.

Tijdens de workshop is uitgelegd op welke manier je 3D video kunt opnemen en bekijken met een VR bril. Uiteindelijk zullen de tafelgesprekken van de verschillende groepen worden opgenomen met een 360 graden videocamera, met de VR brillen kunnen de tafelgesprekken dan worden teruggekeken.

 

Op 28 november en 12 december vonden de videoworkshops plaats gericht op het opnemen van het maakproces van de verschillende groepen (interviews, sfeershots). IN de videoworkshops kregen de leerlingen uitleg over videotechnieken gericht op het registreren van live events. Daarna gingen de leerlingen met camera’s langs bij de andere groepen leerlingen die in de les van Alex de Jong aan de slag waren met het maken van requisieten voor de tafelgesprekken. Focus van de workshop: – Het ontwikkelen, voorbereiden en produceren van een korte video van een live gebeurtenis.

In de videoworkshop werd gebruik gemaakt van storyboards. Naast live verslaglegging hebben de leerlingen geleerd om aan de hand van storyboards een eigen bedacht script voor de tafelgesprekken te regisseren.

 

In de les vanĀ 19 december werden de gesprekken voor de tafelgesprekken ontworpen en tevens werden er video’s gemaakt van de tafelgesprekken, deze les vormde de generale repetitie voor 23 januari waarop de tafelgesprekken worden opgenomen met 360 graden video camera’s. De groepen kregen allereerst de tijd om hun Diner opstelling met de gemaakte rekwisieten op te stellen. Daarna werden er in afzonderlijke groepen onder begeleiding van de professionele videomaker Joeri Calis van Calis Producties opnames gemaakt van de tafelgesprekken.

Een belangrijk onderdeel van de les was het ontwerpen van de tafelgesprekken. Via de methoden van Design Thinking werden de leerlingen uitgedaagd om het tafelgesprek letterlijk te ontwerpen. In verschillende ontwerpoefeningen hebben ze vragen voor de tafelgasten bedacht en getest. De gesprekken zijn bedoeld om het thema van deze programmalijn ‘Cultuur en Identiteit’ tastbaar te maken. Na deze laatste les van 2016 worden de voorbereidingen getroffen voor het opnemen van alle tafelgesprekken op 23 januari 2017.