Docentenbijeenkomst kennismaking Yurt

Inmiddels is de Yurt ingericht met een werkend soundscape-systeem wat de Yurt-bezoeker meeneemt in verschillende ‘werelden’ middels geluid en lichteffecten. De Yurt heeft daarnaast een eigen agenda en er is sfeer gecreëerd middels een passend interieur (met kussens, kleden en houten opbergkastjes).

Afgelopen week is er dan ook een feestelijke briefing voor Globe-personeel geweest waarin verschillende ontwikkelingen zijn gepresenteerd omtrent het medialab (de Yurt) en welke plek deze gaat innemen in de school de komende tijd. Deze briefing werd geleid door Keimpe de Heer en Frank-Jan van Lunteren.

In de Yurt komt een medialab dat modulair is opgebouwd, evenals het lesprogramma zelf dat in en om de Yurt wordt gegeven (hierover meer in een later bericht). Allereerst wordt het een plek om samen te komen om te leren over maatschappelijke vraagstukken omtrent nieuwe media. Daarnaast worden er met regelmaat Community of Practice sessies gepland met sprekers en activiteiten waar iedereen welkom is. Ook wordt de Yurt gebruikt als uitvalsbasis voor de mediakunstenaars die samenwerken met de docenten en leerlingen van de school voor de expositie in juni 2019. De docenten van het Globe zijn van harte welkom om de Yurt te gebruiken. Zij kunnen aangeven aan de agenda beheerders wanneer zij de ruimte willen reserveren voor hunzelf en/of hun klas.

De komende tijd worden de Community of Practice sessies georganiseerd en gegeven en wordt het lesprogramma uitgewerkt. Na de zomervakantie gaan de aangewezen docenten aan het werk om de lessen voor te bereiden in samenwerking met SETUP en Het Cultuurknooppunt en zal er vanuit de school gewerkt worden aan een inrichting buiten de Yurt. Ook worden er al voorbereidingen getroffen voor de Culturele zondag eind dit jaar, wanneer het werk van de leerlingen wordt gepresenteerd in een Yurt op de Stadhuisbrug in Utrecht.

Tijdens de presentatie voor de Globe docenten en het Globe-bestuur werd al duidelijk dat er een hoop leuke dingen mogelijk zijn in deze vernieuwende omgeving. ‘Ik ga er leesles geven!’, zei een Nederlands docent al. ‘Dit is toch wel heel zen. Kunnen we er niet gaan mediteren?’, zei één van de anderen. En na de presentatie werden er een Suikerfeest en een borrel gehouden in de ruimte waar de Yurt onderdeel van is. Langzaam aan wordt de Yurt deel van de school. Een ruimte waar je fijn kunt vertoeven en kunt vernieuwen.

Keimpe de Heer presenteert samen met Frank-Jan van Lunteren (buiten beeld) aan de Globe-medewerkers