Eerste les Cultuur en Erfgoed op het Hondsrug College

Op 9 mei vond de eerste les plaats van de tweede ronde van het programma Cultuur en Erfgoed op het Hondsrug College. Deze programmalijn heeft eerder gedraaid op de partner school Het Globe College in Utrecht.

In deze versie van het programma op het Hondsrug is gekozen om Hunebedden te digitaliseren met 3D scan apparatuur. Hunebedden zijn een fenomeen in het Drentse lokale culturele erfgoed en zeer toepasselijk om binnen de programmalijn mee aan de slag te gaan.

In deze programmalijn leren de leerlingen alles over de technieken van 3D printen, 3D modelleren en 3D scannen. Het doel van dit programma is om leerlingen na te laten denken over de authenticiteit, de echtheid van cultureel erfgoed. Heeft een kunstwerk een ziel en kun je die scannen en kopieren? Wat gebeurt er als je een hunebed levensgroot inscand en uitprint als een miniatuur met een 3D printer? Kunnen we het bouwwerk van een Hunebed beter begrijpen als we er een 3D model van hebben? Hoe kunnen we Hunebedden personaliseren met behulp van 3D software, wat kunnen we aan een 3D model van een Hunebed toevoegen? Dit zijn slechts een aantal vragen waarmee leerlingen aan de slag gaan.

Op 9 mei vond de kick-off plaats waarin de leerlingen alles leerden over hunebedden in een presentatie van het Hunebed Centrum in Borger. Het Hunebeddden Centrum heeft in samenwerking met partners zelf ook al veel Hunebedden gedigitaliseerd, deze collectie is hier te vinden. Een collectie van ingescande Hunebedden is ook gemaakt door de Rijks Universiteit Groningen en die is hier te vinden.

Screen Shot 2016-05-16 at 15.56.11
Hunebed D27 – Borger (the Netherlands)

Tijdens de kick-off les kregen de leerlingen ook een presentatie van het bedrijf 4cccc uit Emmen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in 3D scan technologie. Naast een presentatie over de technologie kregen de leerlingen ook een live demonstratie aangeboden. In deze programmalijn leren de leerlingen ook over meer Do-it-Yourself 3D scan oplossingen. Zo maken ze gebruik van de software 123D Catch van Autodesk.  Met deze software mak je gemakkelijk met een fotocamera 3D scans van objecten.

3d scan demo van een leerling van het Hondsrug college
3d scan demo van een leerling van het Hondsrug college
Hieronder de reactie van een van de begeleidend docenten over de kick-off les

Dag allemaal,wij hebben gisteren een super gave middag gehad met de leerlingen. Twee uur lang volle aandacht. De opbouw van de les was prima en afwisselend. In 20 minuten heb ik een gesprek gehad met de leerlingen over wat echt is en wat niet. Herman Brood, Andy Warhol, vervalsen, replica’s, kunstwerken gemaakt door apen en authenticiteit kwamen o.a. aan de orde. De leerlingen konden duidelijk een mening vormen omtrent het onderwerp.

Aansluitend heeft Nadine van het Hunebed centrum een presentatie gegeven over de toepassingen van 3d scannen in de archeologie. Kort maar krachtig. Er zijn overigens al een stuk of 30 hunebedden gescand door de RUG. Als klap op de vuurpijl hebben we met de mensen van 4c een leerling gescand! Hoe gaaf is dat?

Hartelijke groet,

Richard Vrieze

 Het was een waanzinnige start van deze programmalijn op het Hondsrug college. De volgende lessen beloven net zo leuk en uitdagend te worden. Hieronder nog een korte impressie van 9 mei.
IMG_1105 IMG_1107 IMG_1116 IMG_1120 IMG_1127