Eerste netwerkbijeenkomst Next Culture

Op 1 februari organiseerde wij de eerste netwerkbijeenkomst. Deze vond plaats in de Openbare Bibliotheek in Utrecht. Voor deze avonden hebben wij de krachten gebundeld met het opkomende maker netwerk geïnitieerd door X11. Op deze avond schoven zo’n 30 onderwijsprofessionals van verschillende middelbare scholen uit Utrecht.

Na een kleine kick-off van de organisatoren gaf Sander van Dorsten van het Utrechtse Mindmingle een workshop over de microbit. Dit nieuwe micro-controller platform vergelijkbaar met de Arduino maar dan met een  aantal voordelen voor het onderwijs. Zo is deze micro-controller via een speciaal programma dat je op je computer moet zetten te programmeren maar via webpagina in in je internet-browser. Dit maakt het veel eenvoudiger om deze lessen voor dit platform voorbereiden en om met dit platform te experimenteren. Daarnaast beschikt deze microbit ook over  een visuele programmeertaal wat het vele male makkelijker maakt om beginners aan te haken echter de gevorderden kunnen ook met python aan de slag.  Dit maakt dit platform voor mensen die voor het eerst een microcontroller gaan programmeren maar divers genoeg zodat je na je eerste lessen niet tegen de grenzen van het platform aanloopt.

De avond van fijne mix van instructie, gezamenlijk experimenteren en filosoferen over hoe je dit platform kan inpassen in het onderwijs. Aan het einde van de avond had iedereen van zijn microbit een een muziekinstrument gemaakt. Een van de deelnemers was het zelfs gelukt om een text-to-speech generator op zijn microbit te installeren. Al met al kijken wij terug op een geslaagde avond. De volgende bijeenkomst staat ook al in de agenda dit keer bij Protospace op 12 april. Dan gaan we kijken naar rapid prototyping technieken.