Het cultuurlab als Geodesic Dome

In ons project onderzoeken we de vorm en betekenis van een culturele labruimte in de school. Een onderzoek naar een ruimte in een ruimte, een zichtbare plek in de school die tegelijkertijd open is en laat zien wat er aan de binnenkant gebeurt.

In onze verkenningen zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij een Geodetische vorm:

Een geodetische koepel of geodetisch gewelf (Engels: Geodesic dome) is een koepelvormig gewelf dat door de speciale constructie zeer licht kan worden uitgevoerd. De term refereert aan het feit dat driehoeksmeting, een onderdeel van geodesie, werkt met driehoeken op het aardoppervlak; een geodetische koepel is een soortgelijk geheel van driehoeken.

De Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller wordt veelal gezien als de uitvinder van de geodetische koepel. Op 29 juni 1954 ontving hij het Amerikaans patent waarmee Fuller werd geroemd om zijn verdiensten als pionier. Hij gaf met veel onderzoeken en ontwerpen meer bekendheid aan deze specifieke structuur. Meer dan twintig jaar eerder echter ontwierp Walther Bauersfeld, voor en in dienst van Carl Zeiss te Jena, een perfecte geodetische koepel die, net als het patent van Buckminster Fuller, gebaseerd was op de verdeling van de icosaëder (een regelmatig twintigvlak dat tevens de basis vormt van de voetbal), met twintig zeshoeken en 12 vijfhoeken.

Dit ontwerp sluit inhoudelijk goed aan bij de beoogde functies van het cultuurlab en tegelijkertijd legt de vorm op artistieke wijze uit dat de kracht van dit project schuilt in het netwerk, de gedistribueerde verbinding tussen partners, faciliteiten, middelen, lesinhoud, kennis, interesse en ambities van leerlingen.

We zijn op basis  van onze verkenningen uitgekomen op ZiptieDomes, hier hebben we een standaard ‘Hubs-only’ kit besteld: https://www.ziptiedomes.com