Het maatschappelijke debat

Thema van de eerste Next Culture leerlijn op het Hondsrugcollege is Het Maatschappelijk Debat. Vooral met hoofdletters geschreven klinkt dat nogal gewichtig voor een cultuurprogamma voor het VMBO. Tijdens de ontwerpsessie bespraken we samen hoe we die maatschappelijke onderwerpen concreet konden maken voor de leerlingen. Natuurlijk hebben de leerlingen over veel belangrijke onderwerpen een mening en zijn ze in meer geïnteresseerd dan de nieuwste game en de laatste top40 hit. Juist door de onderwerpen heel persoonlijk te maken en aan te laten sluiten bij hun leefwereld wek je hun interesse en dagen we ze uit om een mening te formuleren en te presenteren.

Het medium radio wat we voor deze leerlijn gebruiken past daar perfect bij. De leerlingen bedenken zelf de onderwerpen en leren hoe ze medeleerlingen, docenten en buurtbewoners kunnen interviewen.

popfox

In de debatles die in het programma komt mogen ze zich helemaal uitleven door op een theatrale manier hun standpunten te verdedigen. Bekijk hier de powerpoint die we gebruikten om het onderwerp te bespreken. Powerpoint Maatschappelijk Debat