Hunebedden scannen in Emmen!

Op 23 mei hebben de leerlingen van het Hondsrug college de regen getrotseerd en bepakt met paraplu’s en ladders hebben zij hunebed D45 bezocht. Het doel van de middag was om een 3D scan te maken van dit hunebed met behulp van camera’s en 3D scan software 123D Catch. Om het hunebed in te scannen moeten alle stenen van alle kanten gefotografeerd worden. Dus ook van bovenaf en daarom hadden de leerlinge ladders meegenomen. Met behulp van de software is het dan mogelijk om de foto’s aan elkaar te plakken zodat er een 3d model ontstaat.

IMG_2329 IMG_2330

Het was een hele klus en ondanks de regenbuien hebben de leerlingen onder begeleiding van docent Ruud Bennaars en Boaz van Tongeren van Rotslab de missie volbracht.

Tijdens deze middag was de groep leerlingen in tweeën gesplitst, de ene helft bleef op school en kreeg les van Rotslab in een andere manier waarmee je kunt 3D scannen namelijk met de Kinect van Microsoft. De begeleider en de leerlingen maakte gebruik van de Skanect software. Een betaalbare oplossing om hoge resolutie scans te maken. De andere helft ging dus op pad naar het hunebed en na een klein uur wisselden de groepen.

IMG_2327

In dit project werken we nauw samen met het bedrijf 4CCCC uit Emmen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in 3D scan technologie. De directeur Edwin Rappard had met de technologie van 4cccc ook en scan van de hunebedden gemaakt. Deze bewerken we momenteel tot een hanteerbaar formaat zodat de leerlingen er mee kunnen werken op 3D printers.

IMG_2334 IMG_2335

De volgende stap is dat de leerlingen de 3d modellen van het hunebed gaan aanpassen en er iets persoonlijks van hunzelf, digitaal aan toevoegen. Hou dit blog in de gaten voor updates van dit bijzondere experiment.