Lancering Prototoys door Corona crisis!

Frank-Jan van Lunteren heeft namens SETUP een digitale werkomgeving vormgegeven voor de lessenserie Slim Speelgoed: www.prototoys.nl.

Het idee voor de website kwam vooral tot stand doordat leerlingen thuis zaten wegen de Corona crisis / COVID-19. Meester Jos van basisschool de Spits nam alle ontwikkelaars mee in een dagje school op afstand, waarna SETUP het idee kreeg om een tool te bouwen waarin leerlingen op een leuke manier betrokken worden bij het lesmateriaal.

De website www.prototoys.nl is eigenlijk een digitaal klaslokaal. De docent heeft overzicht, en de leerlingen kunnen zich – vrij van gevoelige informatie – inschrijven op de website om deel te nemen aan de lessen.

Het fijne van zo’n tool is dat het er wat leuker uitziet dan bijvoorbeeld Google Classroom, waardoor de leerlingen sneller aangehaakt raken bij het maken van de opdrachten. Zonnige kleuren, een procenten-balkje waardoor je kunt zien hoe ver je bent en het ‘unlocken’ van nieuw lesmateriaal maakt de online omgeving wat speelser. En je kunt ook je eigen avatar aanmaken en je level bijhouden!

Daarnaast geeft de tool veel vrijheid om op een eenvoudige manier verschillende opdrachten te integreren. Zo kun je niet alleen multiple choice vragen, invuloefeningen en online feedback ontvangen van de leerlingen, maar kun je hen ook tekeningen laten maken, foto’s laten uploaden en online hun eigen ontwerpproces bij laten houden.

Het mooiste is nog: Er worden op prototoys.nl geen persoonsgegevens opgeslagen en er is geen enkele vorm van tracking, cookies of communicatie met externe websites! Je bent dus als docent, leerling en ouder ‘in control’ als het gaat om je privacy!